علت تصمیم گیری غلط

علت تصمیم گیری غلط چیست؟

  • علت تصمیم گیری غلط چیست؟ هر اقدامی که در زندگی انجام میدهید باعث کسب تجربه میشود. هر حرفی که میزنید، کاری که انجام میدهید، هدفی که دنبال میکنید، عواقب و مزایایی دارد. این عواقب و مزایا همیشه در لحظه مشخص نمی شوند. گاهی اوقات عواقب و مزیت های اقدامات ما به مرور زمان مشخص میشوند. همچنین گاهی کاری که انجام میدهیم در حال حاضر خوب و پر مزیت است اما با گذشت زمان عواقبی برای ما به همراه خواهد داشت.

    علت تصمیم گیری غلط میتواند به طرز فکر ما از آینده مربوط باشد. معمولا همه ما به دنبال زندگی لذت بخش و بدون هیچ سختی هستیم. از همین رو این بلند پروازی و کمال طلبی ممکن است علت تصمیم گیری غلط ما باشد.

    در ادامه این متن به صورت دقیق تر دلیل تصمیم اشتباه را بررسی خواهیم کرد. همچنین راهکارهایی را برای جلوگیری از تصمیم اشتباه به شما معرفی میکنیم.

    دلیل تصمیم اشتباه چیست؟

     علت تصمیم گیری غلط در انسان به ارزیابی اشتباه از ریسک ها و پاداش ها برمیگردد. همانقدر که دوست دارم به شما بگویم که میتوانیم با یک ترفند ساده یا تکنیک سه مرحله ای به تصمیم اشتباه غلبه کنیم، در واقع باید گفت این نقص ها جزئی از عملکرد ذهن انسان است. نمیتوان از آنها فرار کرد.

    بهترین اقدامی که میتوانیم انجام دهیم این است که نسبت به علت تصمیم گیری غلط آگاهی پیدا کرده و آنها را به درستی مدیریت کنیم.

    در ادامه به چند دلیل تصمیم اشتباه که اغلب توسط ما انجام میشود اشاره میکنیم:

    • تاثیر احساسات ما در تصمیم گیری اشتباه
    • درک نادرست از زمان
    • تحت تاثیر موقعیت اجتماعی قرار گرفتن

    بیایید یک به یک این دلایل را بررسی کنیم.

    دلیل تصمیم اشتباه

    احساسات علت تصمیم گیری غلط ما هستند

    به عقب برگشته و به تصمیمات اشتباهی که تا به حال گرفته اید فکر کنید. به احتمال زیاد، بیشتر این تصمیم ها به دلیل شکست عاطفی شما در آن لحظه گرفته شده اند.

    دلیل تصمیم اشتباه می تواند عصبانی بودن شما در لحظه باشد که باعث کوبیدن کیبورد روی میز شده و در نهایت منجر به از دست دادن کارتان شده است. ممکن است ساعت قبل با فرد مهمی بحث داشته اید، درگیر مسئله ای احساسی بوده اید و این مشکلات احساسی علت تصمیم گیری غلط شما بوده است. این تصمیمات لحظه ای اشتباه می توانند پیامد های منفی زیادی برای شما داشته باشند. ممکن است درگیر مشکلات قانونی شوید. همچنین میتواند باعث از دست رفتن یک موقعیت شغلی بسیار عالی برای شما شود.

    علت تصمیم گیری غلط هرچه باشد، احساسات نقش مهمی در آن دارند. احساسات ما درک ما از واقعیت ها را خراب میکنند و ناگهان تصمیمی که به وضوح در ذهن ما یک تصمیم خوب بوده است به تصمیم بد، ترسناک و خرابکارانه تبدیل خواهد شد.

    درک ضعیف ما از زمان، تصمیم گیری ما را تحت تاثیر قرار میدهد

    یک آزمایش اقتصادی جالب وجود دارد که در آن به مردم دو پیشنهاد داده میشود: 100 دلار امروز یا 150 دلار در طول یک سال. اکثر افراد 100 دلار را خواهند پذیرفت. در علم اقتصاد، به این موقعیت تخفیف موقت گفته میشود. ما ارزش داشتن چیزی گرانبها تر در آینده را به چیزی کم ارزش تر برای هم اکنون فدا خواهیم کرد.

    در روانشناسی، اغلب از آن به عنوان “سوگیری فعلی” یاد می شود، و میتوان آن را در جنبه های دیگر زندگی نیز دید. در واقع می توان گفت علت تصمیم گیری غلط ما در تمامی جوانب زندگی مان است. برای مثال:

    • ما ترجیح می‌دهیم هر شنبه شب آن پیتزای دوبل پپرونی را بخوریم تا اینکه به وزنی که یک سال بعد اضافه خواهیم کرد فکر کنیم.
    • ترجیح می‌دهیم در بحث و جدل حق با ما باشد تا اینکه به این فکر کنیم که چگونه ممکن است در هفته، ماه یا یک سال آینده چه تاثیری روی روابط دوستانه و اجتماعی ما خواهد گذاشت.
    • ما ترجیح میدهیم امشب را خوش بگذرانیم و به آن فکر نکنیم که فردا صبح در محل کار چه حسی خواهیم داشت.
    جلوگیری از تصمیم اشتباه

    ذهن ما درک درستی از عواقب تصمیمات مان در طول زمان را ندارد. از همین رو میتوان گفت علت تصمیم گیری غلط همین درک نادرست از زمان است.

    ما به راحتی تحت تاثیر جو و موقعیت های اجتماعی قرار میگیریم

    علت تصمیم گیری غلط ما در بیشتر مواقع اصطلاحا به تحت تاثیر جو قرار گرفتن ما مربوط میشود. شاید برای شما هم سوال شده باشد که چرا مغز ما به این سرعت تحت تاثیر حرف یا موقعیت های مختلف قرار میگیرد.

     در حقیقت باید بگوییم دلیل تصمیم اشتباه در اکثر موارد به عملکرد ذهن و مغز ما در لحظه برمیگردد. واقعیت این است که همه ما به طور ناخودآگاه تحت تأثیر چیزهایی هستیم که از نظر دیگران ارزشمند و از نظر اجتماعی مطلوب هستند. این عملکرد ذهن در واقع ناخودآگاه و خودکار است.

    موقعیت های اجتماعی مختلف که اغلب علت تصمیم گیری غلط در ما نیز هستند، ادراکات ما را رنگارنگ کرده و احساسات ما را منحرف میکنند. زمانی که در معرض زیبایی، ثروت یا قدرت بالا قرار میگیریم، همه ما کمی گنگ، منفعل و ناامن می شویم.

    پیامد های تصمیم گیری غلط چیست؟

    پیامد های تصمیم گیری غلط می تواند گریبان افراد را در همان زمان یا با گذشت زمان بگیرد. زمانی که فرد نشانه های ذهنی را نادیده میگیرد نمیتواند در زمان درست تصمیم صحیحی اتخاذ کند و این پیامد ها گریبان گیر او خواهد شد.

    برخی از پیامد های تصمیم گیری غلط در پایین نوشته شده است:

    • فرد خودش یا دیگران را به خطر می اندازد.
    • افراد به خواسته های واقعی خودشان نمیرسند.
    • ممکن است افراد چیزی که میخواهند را به دست بیاورند اما ممکن است به قیمت آسیب به دیگران و روابط باشد.
    • اضطراب، پشیمانی، احساس گناه و…
    • علائم فیزیکی، درد، سردرد و…
    • درس گرفتن با قیمت بالا.
    • هدر رفتن وقت، شاید مجبور شوید به عقب برگردید برخی کارهای غیر ضروری را انجام دهید.
    • هزینه های اضافی.
    • و البته یکی از بزرگ ترین پیامد های تصمیم گیری غلط می تواند هدر رفتن عمر باشد.
    پیامد های تصمیم گیری غلط

    راهکارهایی برای جلوگیری از تصمیم اشتباه

    حال که با دلیل تصمیم اشتباه آشنا شدیم، بررسی کنیم که چه راهکارهایی برای جلوگیری از تصمیم اشتباه وجود دارد؟ چطور میتوانیم مطمئن شویم که تصمیمات درستی اتخاذ میکنیم؟

    همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، راهکار واضحی برای جلوگیری از حواس پرتی ها وجود ندارد. اما قطعا گام هایی وجود دارد که میتوانیم برای بهبود خود برداریم.

    این مطلب ادامه دارد…

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۲ رای

    دیدگاه‌ خود را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    اسکرول به بالا